Nederlands   English


 
 
De Oostvaardersplassen

Een bezoek aan Almere is niet compleet zonder een tocht langs de Oostvaardersplassen. Dit uitgestrekte moerasachtige natuurgebied (5600 ha) strekt zich uit tussen Almere en Lelystad en heeft nu al internationale faam verworven.

Dankzij de omringende wandel- en fietspaden en de talrijke observatieheuvels en schuilhutten zijn er veel mogelijkheden om met behulp van een verrekijker of spotting scope tientallen dieren te zien. In dit open landschap leven namelijk honderden heckrunderen, konikpaarden en edelherten, maar ook vossen en tientallen soorten vogels. De beroemdste vogel is de zeearend, die sinds enkele jaren in dit gebied leeft en broedt.

Bezoekerscentra

Bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen kun je door middel van een expositie, films, en folders meer informatie krijgen over dit fascinerende natuurgebied.

Vanaf de eerste en tweede verdieping heb je bovendien een fabuleus uitzicht en kun je de talloze dieren met behulp van de aanwezige verrekijkers en spotting scopes nog beter bekijken. Het café op de begane grond biedt de gelegenheid om even uit te rusten en iets te eten of te drinken te kopen.

Ook in Lelystad is er een bezoekerscentrum, te weten aan de Kitsweg 1, bij de Knardijk en het spoorwegviaduct. Je kunt hier leuke souvenirs, alsmede een handige brochure over de Oostvaardersplassen, inclusief een plattegrond met wandelroutes, kopen. Zowel het Almeerse Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders, als het bezoekerscentrum in Lelystad vormt het vertrekpunt voor diverse gemarkeerde wandelroutes in dit unieke natuurgebied.

Wandelen en fietsen

Een prachtige fietsroute (47 km) door de Almeerse bossen én langs de Lepelaar- en Oostvaardersplassen kun je downloaden op de volgende website: Grote Natuurgebiedenfietstocht (Er-op-uit/ANWB). Begin- en eindpunt: NS-station Almere Buiten.

Een fietsroute (35 km) rond de Oostvaardersplassen is te downloaden op de volgende website: Fietsroute Oostvaardersplassen (Staatsbosbeheer). Begin- en eindpunt: Informatiecentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, Lelystad.

Daarnaast is er in Almere een Fietsknooppuntennetwerk, waarmee je via genummerde borden van knooppunt naar knooppunt fietst. Aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk kun je zelf een route uitstippelen. Dit kan onder meer met behulp van de volgende website: www.planjeroute.nl. Je kunt een kaart met het knooppuntensysteem ook afhalen bij het VVV-kantoor (De Diagonaal 199, Almere Stad).

Excursies

Er worden diverse excursies georganiseerd, waarbij bezoekers onder leiding van een gids nog meer kanten van de Oostvaarderplassen kunnen ontdekken.

Wie mee wil met een excursie van Staatsbosbeheer wordt aangeraden zich ruim van tevoren aan te melden.

IVN Almere heeft vrijwilligers die geďnteresseerden rondleiden in het Oostvaardersbos en andere natuurgebieden in Almere.

FlevoBirdwatching biedt een bijzondere kans om tientallen soorten vogels te zien. Tijdens een groepswandeling in het prachtige gebied rond de Oostvaardersplassen helpt een deskundige gids je vogels te detecteren, zoals de bosrietzanger, zwarte ruiter, bruine kiekendief en de slechtvalk. Wie geluk heeft, ziet ook de zeearend. De wandelexcursies (vanaf 15 euro p.p.) zijn geschikt voor zowel leken, als meer ervaren vogelkijkers. Het lenen van een verrekijker is bij de excursie inbegrepen. Ga voor meer info en aanmelding naar de website van FlevoBirdwatching.