Nederlands   English


 
 
Speeltuinen in Almere

Almere is een kinderrijke stad en het mag daarom niet verbazen dat er op bijna elke straathoek wel een klimrek staat. Er zijn ook meerdere speeltuinen. In Almere Haven bevinden zich er twee, te weten:

In Almere Buiten vind je het geheel overdekte Kids Playground, ideaal voor als het regent:

In het centrum van Almere bevindt zich een nog groter indoor speelparadijs, Kids eiland Almere genaamd:

Anders dan bij Kids Playground, betaal je bij Kids eiland altijd (dus elke dag en op ieder tijdstip) hetzelfde tarief voor peuters.

Het Beatrixpark in Almere Stad (Muziekwijk) is een ruim opgezet stadspark met een speeltuin, kinderboerderij, skatebaan en midgetgolfbanen.


Op Stadslandgoed De Kemphaan kunnen kinderen naar hartelust spelen in het Zuiderzeespeelbos. Met haar omvang van 9 hectare is dit een van de grootste speelbossen van Nederland. Er zijn vier speelplekken met verschillende thema's: de waterspeelplek (inclusief trekpontje en eilandjes), de picknickplek, de zandspeelplek, en de natuuronderzoekplek. Daarnaast is er op het stadslandgoed nog de kleinschalige Speelhof, waar alle speeltoestellen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. In het labyrinth kunnen kinderen al ronddwalend op zoek gaan naar de uitkijktoren.

In Almere Buiten bevindt zich Speeleiland "De Meridiaan". Deze avontuurlijke speelplek van 1,5 hectare groot is voornamelijk gemaakt van stenen, water en hout. Kinderen hebben meegedacht over het ontwerp. Het speeleiland is met name bedoeld voor kinderen tussen 7 en 14 jaar. Kinderen kunnen de houten uitkijktoren beklimmen of het water oversteken over keien. Speeleiland "De Meridiaan" ligt in de Seizoenenbuurt in Almere Buiten, aan het Maurice Garinpad (naast Jeugdland Buiten), en is gratis toegankelijk.

 
 
Kinderboerderijen en Stadslandgoed De Kemphaan

Op Stadslandgoed De Kemphaan kun je behalve spelen in het Zuiderzeespeelbos, de natuurlijke Speelhof en het labyrinth nog veel meer leuke dingen doen. Wat dacht je van aapjes kijken bij Stichting AAP of pannenkoeken eten op het terras van het pannenkoekenrestaurant? In de landgoedwinkel bevindt zich een fraaie woestijn- en jungletuin met leguanen, vogels, eekhoorntjes, konijnen, cavia's en schildpadden (entree ca. Euro 2,50 p.p.). Dichtbij de landgoedwinkel staat een koeienstal, waar je een kijkje kunt nemen bij de koeien.


Er is ook een kinderboerderij met schapen, varkens, en geiten. Op vaste tijden vertellen dierverzorgers meer over de verschillende dieren.

In Almere bevinden zich nog meer kinderboerderijen, waar kinderen die van dieren houden hun hart kunnen ophalen. Bij kinderboerderij/manege de Stek in Almere Stad worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals het schaapscheerdersfeest in het voorjaar, een kerstmarkt, en knutselworkshops. Kinderen kunnen op bepaalde dagen en tegen een geringe vergoeding (circa 1 euro) een rondje maken met de ponykar of zelf een ritje op een paard rijden.

Ook bij kinderboerderij de Beestenbende in Almere Buiten valt genoeg te beleven. Je kunt hier dieren aaien en zelf geitjes, schapen en kippen voeren (voor een bakje voer wordt een vergoeding van circa 50 eurocent gevraagd), klompjes passen, geitjes borstelen, en zelf kippeneieren zoeken. Er worden bovendien jaarlijks terugkerende feesten georganiseerd, zoals het Lente/Zomer feest, en af en toe kunnen kinderen onder begeleiding een ritje op een paard maken (dit kost circa 1 euro).


De kinderboerderij in het Den Uylpark (grenzend aan het Beatrixpark in Almere Stad) is een kleine, maar geliefde kinderboerderij. Jonge dierenvrienden kunnen er onder meer geiten en konijnen aaien. Behalve dieren, zijn er enkele speeltoestellen.

 
 
Ik zie, ik zie...

Is het een taart? Nee, het is het Klokhuis, een taartvormig gebouw in Almere Poort dat in het kader van tv-programma Klokhuis is ontworpen door - jawel! - een kind! De stichting Stad & Natuur organiseert in het Klokhuis regelmatig leuke en tegelijk leerzame activiteiten voor kinderen.

 • Het Klokhuis

In Schouwburg Almere (Almere Stad) kunnen zowel jonge als oudere kinderen uiteenlopende theatervoorstellingen bekijken.

Bij Corrosia, gevestigd in Almere Haven, worden soms ook films en theatervoorstellingen getoond die geschikt zijn voor kinderen.

In theater en cultuurcentrum De Glasbak in de Muziekwijk (Almere Stad) komen diverse podiumkunsten samen. Hier vinden uiteenlopende (amateur)optredens, workshops en culturele evenementen plaats, waaronder theatervoorstellingen voor en door jongeren.

Aan het Schipperplein in het Nieuwe Stadshart bevindt zich het kleinschalige PIT, een interactieve veiligheidsexpo. PIT is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum, en je kunt hier dan ook prachtige oude brandweer- en politievoertuigen bewonderen. De entree is helaas wel aan de prijzige kant.


De bekende familiefilms van het moment kun je zien in Megabioscoop Utopolis in Almere Stad.

In de Nieuwe Bibliotheek worden af en toe ook kinderfilms en familievoorstellingen getoond. Daarnaast kunnen kinderen in de verschillende filialen van de Nieuwe Bibliotheek (tegen geringe betaling) gamen en creatieve en educatieve workshops volgen. Voor peuters is er in iedere vestiging wekelijks een (gratis) voorleeshalfuurtje.

 
 
Activiteiten voor Peuters en Kleuters

Ook voor de allerkleinsten is er genoeg te doen in Almere. De Nieuwe Bibliotheek verzorgt in alle filialen een wekelijks voorleeshalfuurtje. Talent in Opleiding geeft ouders de kans om samen met hun peuter of kleuter in een gymzaal te komen sporten. Bij peutersport moet je denken aan samen bewegen op muziek, een bal door een korf gooien, verstoppertje en over een parcours van gymtoestellen rennen en klimmen. Peuters krijgen letterlijk en figuurlijk veel ruimte, ze kunnen leeftijdsgenootjes ontmoeten en het is ook nog eens gratis!

 • Peuter Druppiesport voor kinderen van 2 t/m 4 jaar.
  Iedere woensdag (m.u.v. schoolvakanties), vanaf 11 januari 2017. Tijd: 10:30-11:30 u.
  Locatie: in de gymzaal in de Vergeet-mij-nietjestraat 6 (Bloemenbuurt, Almere Buiten)
  Deelname is gratis!

 • Kleuter Druppiesport voor kinderen van 4 t/m 6 jaar.
  Iedere woensdag (m.u.v. schoolvakanties), vanaf 11 januari 2017. Tijd: 13.00-14.00 u.
  Locatie: in de gymzaal aan het Van Eesterenplein (Bouwmeesterbuurt, Almere Buiten)
  Deelname is gratis!

 
Nóg meer actie

Stoere kids kunnen lekker skaten op de skatebaan in het Beatrixpark (Almere Stad). Ook bevindt zich in dit park de midgetgolfbaan De Beatrixboekaniers waar je tegen betaling kunt midgetgolfen:

Er zijn in Almere twee zwembaden waar je recreatief kunt zwemmen. Voor de allerkleinsten zijn hier bovendien speciale ochtenden gereserveerd voor baby- en peuterzwemmen. Deze twee zwembaden zijn:


In Almere Buiten bevindt zich Bowling Almere met 24 bowlingbanen en de gelegenheid om hapjes en drankjes te bestellen.

Er vinden talloze evenementen en festivals plaats in Almere die (ook) leuk zijn voor kinderen. Oldtimers bekijken tijdens de Midland Classic Show of dansen op Afrikaanse muziek tijdens de Afrikadag op Stadslandgoed De Kemphaan bijvoorbeeld! 's Winters kan er geschaatst worden op een schaatsbaan in het centrum van Almere (Schipperplein en Forum), en natuurlijk kun je soms de kermis en het circus bezoeken. Het loont daarom de moeite de Uitagenda op www.kidsproof.nl in de gaten te houden.